Покращіть якість викладання: посібник з пошукового синтаксису ШІ для викладачів

Oleksii_Lishchuk
відредаговано 23 April в Освіта
Покращіть якість викладання: посібник з пошукового синтаксису ШІ для викладачів 800x450-3.jpg

Використання синтаксису штучного інтелекту для пошуку навчальних матеріалів за допомогою методу підказок Acer

Штучний інтелект - це потужний і універсальний інструмент, особливо в освіті, де викладачі щодня стикаються з проблемою пошуку актуальних і змістовних матеріалів. Однак відповідальність за виховання майбутніх поколінь величезна і вимагає перевіреної, достовірної інформації. Тому освоєння ефективного використання ШІ є вкрай важливим.

Отже, цією статтею ми запрошуємо освітян взяти на себе роль справжніх дослідників культури та прийняти нову перспективу. В епоху ШІ наш підхід до пошуку має еволюціонувати: важливо не лише знати, що запитувати, але й розуміти, як це робити.

Синтаксис ШІ: новий погляд на пошук

У галузі штучного інтелекту (ШІ) наша взаємодія з інструментами ШІ постійно розвивається. Традиційно користувачі покладалися на пошукові системи, вводячи ключові слова і просіюючи результати, щоб знайти потрібну інформацію.

Однак з появою обробки природної мови (NLP) і великих мовних моделей (LLM), таких як GPT, підхід змінюється - від пошуку відповідей до прямих запитів до інструментів штучного інтелекту. Цей зсув вимагає нового методу, який передбачає створення запитань і речень таким чином, щоб отримати найкращі відповіді від LLM. Цей метод називається «синтаксис ШІ».

Використання ШІ у новій методології пошуку

Отже, давайте представимо метод, який допомагає визначити провідні елементи, які пошукові системи повинні включати у свої підказки для отримання оптимальних результатів. Це чотири стовпи: Дійові особи та аудиторія, контекст, розширення та уточнення. Цей метод пропонує структурований підхід до формулювання запитань, який максимально використовує синтаксис ШІ.

Актори та аудиторія

Відправною точкою є визначення акторів та аудиторії. Викладачі, які використовують інструменти GPT, завжди повинні пам'ятати, що акторами є вони самі, а аудиторією можуть бути студенти, колеги або будь-яка інша група, з якою вони взаємодіють.

Розуміння віку та рівня підготовки аудиторії має вирішальне значення, оскільки це впливає на складність і тон запитань, які ви ставите. Наприклад, запитання, поставлене п'ятикласнику, відрізнятиметься від запитання, зверненого до студента коледжу чи професійного колеги.

Контекст

Другим кроком є визначення контексту. Це передбачає визначення предмета або теми, що цікавлять, і вказівку точної інформації, яку шукач шукає.

Крім того, важливо послатися на будь-які відповідні ресурси і пояснити будь-які виключення або включення. Наприклад, якщо урок присвячений індустріальній революції, вчитель може виключити певні події або зосередитися на конкретних технологіях.

Покращіть якість викладання: посібник з пошукового синтаксису ШІ для викладачів 800x450-1-1.jpg

Деталізація

Третій крок - це доповнення вже зібраної інформації. Це передбачає надання довідкової інформації та уточнення мети запиту.

Пошукувачі також повинні вказати, як вони хочуть, щоб відповідь була представлена. Наприклад, вони можуть попросити детальне пояснення, резюме або список ключових моментів. Крім того, важливо визначити, які додаткові ресурси або підтримка потрібні, наприклад, наочні посібники, посилання на додаткову літературу або приклади.

Доопрацювання та ітерації

Останній крок - це доопрацювання та ітерації. Після того, як інструмент ШІ надасть відповідь, пошукачі повинні оцінити її корисність і точність. Якщо вона не відповідає їхнім потребам, вони повинні уточнити своє запитання і спробувати ще раз.

Цей процес уточнення та ітерацій має важливе значення для отримання максимальної віддачі від інструментів ШІ. Він також знаменує собою відхід від традиційних методів пошуку, коли користувачі можуть прийняти першу сторінку результатів як найкращу відповідь.

Вдосконалення синтаксису штучного інтелекту в освіті: практичні приклади

Давайте подивимося, чим відрізняється використання інструменту LLM для пошуку відповідей, і як виглядатиме підказка за нашим методом, щоб структурувати запитання більш конструктивно.

Звичайний метод пошуку

Типовий пошуковий запит може виглядати так: «Інформація для учнів 5 класу про промислову революцію». Простий і зрозумілий, але такий пошук дасть 2,5 мільйони результатів, що потребують подальших досліджень і формування контенту.

Починаючи з цього традиційного методу пошуку, ми запрошуємо освітян взяти участь в експерименті. Скопіюйте пошук у свій браузер і зверніть увагу на результати. Потім спробуйте використати той самий запит в інструментах ШІ, таких як ChatGPT, Copilot або Gemini.

Відповідь, отримана штучним інтелектом, швидше за все, буде лаконічнішою і зрозумілішою, ніж просіювання мільйонів результатів, хоча вона все одно може потребувати додаткового доопрацювання, щоб створити повноцінний урок.

Метод синтаксису ШІ

Тепер спробуймо наш метод. Ми почнемо з визначення акторів та аудиторії, потім надамо контекст, опишемо бажану схему уроку і, нарешті, уточнимо запит у міру надходження інформації.

За нашою методикою запит може виглядати приблизно так: «Я вчитель 5-го класу і готую чотири уроки з історії на тему "Промислова революція". Мені потрібно розбити уроки на різні розділи, які охоплюють всі чотири теми. Я буду створювати презентацію PowerPoint для уроків, і мені потрібно, щоб розділи включали дати, важливі події та технології. Крім того, я хотів би отримати посилання на відео, які допоможуть учням краще зрозуміти теми. Будь ласка, включіть всі необхідні деталі. Обсяг наданої вами інформації не обмежений; я буду підбивати підсумки в міру того, як буду просуватися в своєму дослідженні".

800x450-2-1.jpg

Чи можете ви визначити наші ключові моменти в цьому запитанні?

• Актори та аудиторія: «Я вчитель 5-го класу, готую чотири уроки для свого класу з історії».
  • Контекст: "Тема Промислова революція. Мені потрібно розбити уроки на різні розділи, які охоплюють усі чотири теми".
  • Деталізація: "Я буду створювати презентацію PowerPoint для уроків. Мені потрібно, щоб розділи включали дати, важливі події та технології. Крім того, я хотів би отримати посилання на відео, які допоможуть учням краще зрозуміти теми".
  • Уточнення: "Будь ласка, включіть всі необхідні деталі. Обсяг наданої вами інформації не обмежений; я буду підбивати підсумки в міру того, як буду просуватися в своєму дослідженні".

А тепер спробуйте і подивіться, як це змінює ситуацію!

Після першого результату пошукачі мають продовжувати уточнювати, повторювати пошук і просити інструмент розширити кожен урок окремо.

Отже, викладачі, запитуйте більше інформації про конкретні розділи або елементи, які вас цікавлять. Потім попросіть ШІ створити оцінювання з 20 запитань з декількома варіантами відповідей і не забудьте запросити відповіді. Головне - продовжувати ставити правильні запитання!

На закінчення, метод Acer пропонує структурований підхід до формулювання запитань, який максимізує ефективність синтаксису ШІ. Ідентифікувавши дійових осіб та аудиторію, визначивши контекст, доповнивши інформацію та уточнивши запитання, ви зможете ефективніше взаємодіяти з інструментами штучного інтелекту та отримувати точніші та корисніші відповіді. Отже, наступного разу, коли ви будете користуватися інструментом GPT, не забудьте перейти від пошуку до запитань.

І наостанок, не забудьте ознайомитися з нашою пропозицією щодо пристроїв зі штучним інтелектом, розроблених з урахуванням потреб вчителів та учнів!

Рекомендовані продукти

Олексій - комп'ютерний ентузіаст та завзятий геймер, що розпочинав знайомство з ПК у часи Intel 80286. Палкий прихильник ігрових ноутбуків Acer Nitro та трансформерів 2-в-1 серії Spin. У минулому - тестовий інженер та керівник тестлабу видання CHIP Україна, IT-журналіст з 20-річним досвідом, редактор низки провідних українських комп'ютерних видань. Цифровий кочівник, соло-мандрівник, чий наплічник з ноутбуком побував у 36 країнах.

Позначено тегом:

Офіційні соціальні мережі