Дивний світ біохакінгу

Трохи відійшовши від звичайного програмування, сьогодні на Acer Corner ми поринемо у світ біохакінгу. Перш ніж ми почнемо, зверніть увагу, що біохакінг — це не новомодний метод, який використовують кіберзлочинці, щоб біологічно зламати ваш комп'ютер і викрасти інформацію про вашу кредитну картку.

Лайфхак для тіла, біохакінг — це біологія типу «зроби себе сам»: спроба вдосконалити людину за допомогою науки та технологій, щоб змусити її організм функціонувати краще й ефективніше. Мотивацією для злому своєї біології може бути бажання взяти під контроль фізичне або психічне здоров'я, продовжити або навіть увічнити життя, виправити поширені людські вади або просто спробувати щось нове.

Охоплюючи все, від дієти та зміни способу життя до імплантатів та модифікації тіла, біохакінг все ще залишається нішевою галуззю, і нові методи постійно з'являються по всьому світу. Вам цікаво? Якщо так, то читайте далі, щоб дізнатися все про біохакінг. Ми також дізнаємося про деяких відомих біохакерів, а також про плюси, мінуси та етичні аспекти біохакінгу для сучасної людини. Починаймо хакерство!

Що таке біохакінг?

Словник Мерріам-Вебстер дає таке визначення біохакінгу:

«Біологічні експерименти (наприклад, редагування генів або використання ліків чи імплантатів), що проводяться з метою покращення якостей або можливостей живих організмів, особливо окремими особами та групами, які працюють поза традиційним медичним або науково-дослідним середовищем».

Якщо ви пошукаєте «біохакінг» в Інтернеті, то, швидше за все, потрапите у світ дивних і, можливо, чудових результатів. Перш ніж ми перейдемо до популярних сучасних практик біохакінгу, погляньмо на його джерела.

Рух громадської науки, що має на меті демократизувати науку за допомогою принципів відкритого коду, доступних лабораторій та співпраці, біохакінг та рух «зроби сам» з біології (DIYbio) існують з кінця 80-х років. Прихильники DIYbio експериментують з генетикою та біологією, створюючи доступне лабораторне обладнання, таке як ПЛР-машини, а також біохакінгові організми та навіть медичні рішення, які можна зробити своїми руками.

Набираючи обертів на початку 2000-х років, біохакінг відійшов на периферію мейнстриму у 2010-х, коли люди почали експериментувати з різними формами біохакінгу. Загальний термін «біохакінг» охоплює всю гаму хакерських атак, спрямованих на підвищення працездатності та тривалості життя людини, від добавок риб'ячого жиру і періодичного голодування до редагування генів і переливання плазми крові.

Біохакінг: добре, погане, та експериментальне

Швидше за все, ви вже знаєте біохакера. У наступному розділі ми розглянемо кілька методів біохакінгу, а також їхні цілі та відомих людей, пов'язаних з ними.

Портативні технології

Старі добрі наручні годинники були, цілком можливо, першою у світі технологією біохакінгу. Сучасні користувачі смартгодинників та фітнес-браслетів вважаються біохакерами, оскільки ці пристрої використовують технології, які допомагають користувачам покращити своє здоров'я та підвищити продуктивність. Ці всюдисущі пристрої допомагають людям відстежувати багато аспектів свого здоров'я — від часу сну до рівня кисню в крові та частоти серцевих скорочень.

Портативні пристрої надають користувачам дані, які лише кілька років тому вимагали б спеціального медичного обладнання. Переваг багато: від базових функцій, таких як відстеження активності та досягнення цілей у фітнесі та спорті, до нагадувань про приймання ліків і навіть відстеження менструального циклу.

Гріндінг: вбудована технологія

Природною еволюцією від технологій, що носяться, стали вбудовані технології — імплантати під шкіру для поліпшення здоров'я, підвищення продуктивності та інших косметичних цілей. У той час як кардіостимулятори, біонічні суглоби та навіть слухові апарати існують десятиліттями, чіпи RFID (радіочастотної ідентифікації) почали вживляти людям під шкіру приблизно впродовж останнього десятиліття. Особливо популярні у Швеції, ці мікрочипи розміром з рисове зернятко полегшують безконтактну оплату та відмикання дверей, а також можуть використовуватися для зберігання медичної та особистої інформації, а також для збору даних про біологічне функціонування, здоров'я та фізичну форму.

Інтервальне голодування

Багато хто з нас не може собі уявити, як можна пропустити ранкову каву або чай, а потім тост або пластівці, щоб почати день. Інтервальне голодування, яке серед знавців називають ІГ (відмова від їжі протягом певного часу щодня або щотижня) — це дієтичний спосіб життя, який прославили відомі люди. Прихильники ІГ стверджують, що воно посилює спротив організму до хвороб, підвищує мозкову активність і навіть відновлює організм на клітинному рівні, що призводить до збільшення тривалості життя.

Серед популярних методів ІГ, протестованих знаменитостями, є метод 16:8. Як його практикує двійник Росомахи Г'ю Джекман, 16:8 вимагає 16-годинного голодування на ніч, з 8-годинним звичайним харчовим вікном протягом дня. 5:2 — це ще один підхід ІГ, якому віддає перевагу нічний комік Джиммі Кіммел. Цей підхід передбачає регулярне споживання калорій 5 днів на тиждень, скорочення до 500-600 калорій на 2 дні.

Нутрігеноміка

Так, ви вже здогадалися, нутрігеноміка — це поєднання дієтології та геноміки. Дієтичні тренди приходять і йдуть, але як щодо того, щоб дізнатися, як ваша ДНК диктує, які продукти вам підходять, а яких варто уникати? Нутрігеноміка досліджує, як їжа, яку ви їсте, взаємодіє з вашими генами і як ваші гени впливають на вашу реакцію на різні продукти. Цей підхід вимагає аналізу зразка ДНК з подальшим створенням оптимізованого плану харчування. Нутрігеноміка - це індивідуальний підхід до харчування з використанням дієти для покращення здоров'я, уповільнення старіння та метаболізму і навіть запобігання хронічним захворюванням.

Здоров’я, але якою ціною?

Швидше за все, ми ніколи не дізнаємося, чи робив гітарист Rolling Stones Кіт Річардс переливання крові заради тверезості та довголіття. Але ми точно знаємо, що біохакер Брайан Джонсон, технологічний магнат, щоб залишатися вічно молодим, вливав собі плазму крові свого сина-підлітка. Як далеко ви вирішите зайти в біохакінгу, залежить тільки від вас!

Хоча у кожної монети є дві сторони, різні підходи до біохакінгу мають різні переваги та ризики. Біохакінг може допомогти людям налаштувати свій спосіб життя, розпорядок дня та дієти, що може покращити здоров'я та самопочуття, а також підвищити продуктивність.

Очевидно, що для більшості з нас користь від носіння монітора здоров'я значно переважає потенціал витоку даних. Аналогічно, збільшення рівня Омега-3 навряд чи сильно засмутить ваше тіло, чи розум. Однак, коли мова йде про введення в організм нерегульованих речовин або навіть технологій, існує очевидний набір підвищених ризиків.

Біохакінг викликає цілу низку етичних проблем, від непередбачуваних ризиків для здоров'я до приватності та інформованої згоди. Ми залишимо питання етики на ваш розсуд. Однак майте на увазі, що нерегульовані методи біохакінгу без нагляду за безпекою можуть бути небезпечними, і ми не рекомендуємо вам пробувати їх в домашніх умовах, особливо без консультації з медичним працівником.

Анонсоване майбутнє

Перш ніж завершити нашу подорож у дивний світ біохакінгу, зазирнімо в майбутнє. З погляду натільних і вбудованих технологій, слід очікувати менших і потужніших пристроїв, швидше за все, зі наростальним рухом в бік інтеграції штучного інтелекту. У найближчому майбутньому персоналізована оптимізація здоров'я, ймовірно, досягне нових висот, поєднуючи все більш екстремальний спосіб життя, режими фізичних вправ, харчові добавки та голодування. Надалі інтерфейси між мозком і комп'ютером та протезування можуть зрештою відновити втрачені функції та посилити природні здібності, що виведе людину у сферу технологій кіборгів.

Рекомендовані продукти

Анатолій — український автор з міста Києва. IT журналіст, перекладач, кореспондент, фотограф та ПК ентузіаст з 20-річним досвідом.

Позначено тегом:

Офіційні соціальні мережі