Доменні імена: що це таке, як працює та як обрати своє

Що таке доменне ім'я?

Доменне ім'я надає вебсайту ідентичність без необхідності використовувати незграбну IP-адресу. Це те, що можна вважати ім'ям вашого вебсайту, і це дуже важлива частина того, як користувачі сприймають ваш сайт. Кожен веб-ресурс має своє доменне ім'я, і вони на 100% унікальні один від одного. Ebay.com, Facebook.com і Wikipedia.org є прикладами доменних імен.

До буму NFT один з перших ринків віртуальної «нерухомості» складався з купівлі та перепродажу доменів. Через дефіцит оригінальних доменних імен деякі доменні імена цінувалися і досі цінуються дуже високо. На початку розвитку Інтернету амбітні люди часто купували велику кількість доменів і тримали їх у себе, поки хтось, хто відчайдушно потребував цієї доменної «нерухомості», не звертався з пропозицією про купівлю. Кожен домен чогось вартий, деякі більше, ніж інші. За останні кілька десятиліть доменні імена регулярно продавалися за мільйони доларів. Згідно з даними SEC, Cars.com було продано за 872 мільйони доларів. Це доводить, наскільки вони важливі для вашого бізнесу, творчого проєкту чи персонального сайту.

Як працюють доменні імена?

Доменні імена прив'язуються до IP-адреси й розміщуються на сервері. Можливо, ви бачили IP-адресу, але не знаєте, що це таке. Зазвичай вона складається з ряду цифр і крапок. Наприклад, одна з IP-адрес Google.com має вигляд 64.233.191.255. IP-адреса, прикріплена до вашого доменного імені, з'єднується з вебсервером, на якому розміщений сайт.

Як це все працює? Ви вводите доменне ім'я (наприклад, www.acer.com) у браузері. Ваш браузер сканує базу даних серверів системи доменних імен, щоб визначити підключену до нього IP-адресу. Як тільки він з'єднується з IP-адресою, сервер відповідає на цей запит, відсилаючи інформацію, пов'язану з цією IP-адресою, вашому браузеру. Після цього завантажується веб-сторінка www.acer.ua, і браузер зберігає всі дані сторінки, файли cookie, файли, HTML-код тощо.

Ми розпізнаємо вебсайти за простими URL-адресами доменів, але комп'ютери розпізнають, яку сторінку ви хочете відвідати, за IP-адресами. Ви ніколи не подумаєте, що ввести доменне ім'я настільки складно. Цей складний, на перший погляд? процес пошуку cайту через IP-адресу за допомогою DNS насправді виконується повністю у фоновому режимі.

Коли ви купуєте домен, ви стаєте його законним власником. Однак це не постійне право власності. Володіння доменом триває стільки, скільки ви вирішите, коли вперше придбаєте хостинг у третьої сторони, наприклад, у GoDaddy. Ваше право власності на домен необхідно регулярно поновлювати. Зазвичай покупці доменів купують їх на 1-3 роки. Усі сервери доменних імен організовані та відстежуються в Системі доменних імен. Система доменних імен - це велика сукупність баз даних, які зберігають інформацію про доменні імена. Однак це не єдиний список.

Розуміння відмінностей між доменами, URL-адресами та іншими назвами, які ви часто чуєте

Описуючи сайти, люди використовують багато слів: посилання на вебсайт, URL-адреса, вебадреса, доменне ім'я тощо. У чому ж різниця між усіма цими унікальними іменами для речей? Доменне ім'я відрізняється від URL-адреси. Домен - це основа всіх сторінок веб-сайту. URL-адреса - це те, що ви вводите у своєму браузері, щоб знайти саме те місце на сайті, яке хочете відвідати. Ставтеся до домену, як до свого будинку. URL-адреса - це спосіб відрізнити, яку частину вашого будинку ви хочете відвідати. Базовий домен, наприклад, www.wikipedia.org відноситься до всього «будинку», в той час як такий складний, як https://es.wikipedia.org/wiki/Casa_de_la_cascada, приведе вас на іспаномовну сторінку Вікіпедії, присвячену знаменитому «Водоспаду» Френка Ллойда Райта. Крім того, існують деякі інші терміни, які можуть бути корисними для кращого розуміння номенклатури, що часто використовується при обговоренні доменів.

• Домен верхнього рівня - це частина домену з .com наприкінці. - найпоширеніший домен верхнього рівня, і більшість веб-адрес сьогодні використовують саме його. 
  • Спонсорський домен верхнього рівня - це більш спеціалізована категорія, в якій певні вебсайти можуть бути згруповані за місцезнаходженням або галуззю. Вони зарезервовані для галузей, які потребують певного нагляду, наприклад, для урядів, які використовують .gov, або освітніх установ, які використовують .edu.
  • Домен верхнього рівня з кодом країни - це унікальний ідентифікатор країни, який ви можете побачити після домену верхнього рівня. Наприклад, .com.au використовується в Австралії.
  • Домен другого рівня - це те, що більшість людей просто називають доменом. Це те, що знаходиться між www. і доменом верхнього рівня, наприклад, .com.
  • Субдомен - це окрема область батьківського домену. Наприклад, youtube.com, популярна платформа для обміну відео, використовує www.studio.youtube.com для розміщення своєї платформи, де власники каналів можуть бачити бекенд і аналітику своїх каналів, а також завантажувати свої творчі роботи.

Як вибрати доменне ім'я

Хочете купити домен для свого бізнесу або творчого проєкту? Ось кілька порад, про які варто пам'ятати під час вибору домену.

Подумайте, які ключові слова відображають основну мету вашого сайту. Якщо у вас вже є ім'я для бізнесу або творчого проєкту, подумайте про те, щоб використати його певну варіацію. Якщо ви не можете нічого придумати, скористайтеся генератором доменних імен. Генератори доменних імен беруть ваші ключові слова і загальні ідеї та генерують купу пропозицій щодо доменних імен. Domain Wheel - це цікавий генератор доменних імен, який змусить ваші творчі шестерні закрутитися. Що станеться, якщо ваше ідеальне доменне ім'я буде зайнято? Можливо, вам доведеться проявити творчий підхід, щоб знайти доменне ім'я, схоже на вашу ідею, навіть якщо ви не можете отримати точну назву. Це прикрий побічний ефект бурхливого розвитку інтернету. Конкуренція за чудові доменні імена дуже жорстка.

Якщо ви не можете знайти точний збіг або не можете собі його дозволити, більшість вебсайтів, таких як GoDaddy, запропонують вам інші варіанти, які покажуть вам різні домени верхнього рівня як альтернативи. Скажімо, ви не можете дозволити собі домен cars.com вартістю 872 мільйони доларів. Такий веб-сайт, як GoDaddy, запропонує вам інші варіанти, наприклад, cars.social або e-cars.org за нижчою ціною. Як би ви не підходили до вибору доменного імені для сайту, ви хочете, щоб воно було коротким, запам'ятовувалося, легко вимовлялося і повторювалося, і завжди пам'ятайте, що певні домени верхнього рівня є кращими за інші. Після того, як ви визначилися з доменним ім'ям, вам потрібно його зареєструвати.

Ось кілька найпопулярніших провайдерів доменних імен: 

• Bluehost 
  • GoDaddy 
  • NIC.UA
  • Імена.UA 

На веб-сайтах ви побачите, скільки коштує домен і які є інші альтернативи, якщо його вже зареєстровано. Багато з них пропонують додаткові послуги для налаштування сайту. Вибір домену може бути складним завданням для декого, але зі знанням того, як все це працює, він може стати цікавою частиною процесу започаткування нової справи.

Рекомендовані продукти

Олексій - комп'ютерний ентузіаст та завзятий геймер, що розпочинав знайомство з ПК у часи Intel 80286. Палкий прихильник ігрових ноутбуків Acer Nitro та трансформерів 2-в-1 серії Spin. У минулому - тестовий інженер та керівник тестлабу видання CHIP Україна, IT-журналіст з 20-річним досвідом, редактор низки провідних українських комп'ютерних видань. Цифровий кочівник, соло-мандрівник, чий наплічник з ноутбуком побував у 36 країнах.

Позначено тегом:

Офіційні соціальні мережі