Cum afli ce placă video ai și ce drivere pe Windows PC
- cum afli ce placa video ai
- cum pot afla ce placa video am
- cum aflu ce placa video am
- ce placa video am
- unde vad ce placa video am
- cum vad ce placa video am
- cum vad placa video
- cum aflu ce placa video am pe laptop
- ce placa video am windows 10
Cum pot afla ce placă video am (sau GPU) pe PC? Nu te obosi să pui mâna pe o șurubelniță - continuă să citești pentru a afla cum să verifici hardware-ul grafic care îți propulsează pixelii pe ecran. Apoi, află cum un instrument de actualizare dedicat poate optimiza software-ul driverului tău, astfel încât să te poți bucura de o grafică mai clară și de performanțe optime.
DESCARCĂ AVAST DRIVER UPDATER, testare gratuită
Cum afli ce placă video ai?
Pentru a afla ce placă grafică ai, deschide meniul Start sau bara de căutare de pe desktop, începe să scrii Device Manager și selectează opțiunea când apare. Vei vedea un element în lista apărută, aproape de începutul acesteia, pentru adaptoare grafice (Display Adapters). Apasă pe săgeata derulantă, iar numele și modelul GPU-ului tău vor apărea chiar dedesubt.
Dacă faci dublu click pe pictograma de lângă numele driverului, poți să vizualizezi proprietățile dispozitivului, să inspectezi detaliile driverului și să identifici orice actualizare de driver disponibilă.
5 moduri de a verifica ce placă video am și ce unitate GPU sub Windows
Este esențial să te asiguri că ai specificațiile grafice potrivite, mai ales când vine vorba de jocuri, editare video și rularea altor aplicații cu utilizare intensivă a graficii. Din fericire, există o serie de modalități simple de a răspunde la întrebarea "unde văd ce placă video am" și de a detecta hardware-ul grafic pe Windows.
Setări
Setările sistemului îți permit să verifici starea plăcii grafice și să inspectezi gama de proprietăți și compatibilități ale acesteia. În Windows 10, statutul plăcii video și alte informații legate de ecran pot fi găsite cu ușurință în aplicația Settings (Setări). Poți, de asemenea, să actualizezi driverele Windows sau să actualizezi driverele audio printr-un proces similar.
Iată cum poți afla singur răspunsul la întrebarea "cum văd ce placă video am și ce unitate GPU", prin intermediul Windows System Settings:
1. Deschide Settings (Setări) prin meniul Start și apasă pe System (Sistem).
2. Selectează Display (Ecran) din meniul System settings (Setări de sistem) și fă click pe Advanced display settings (Setări avansate de afișare).
3. În secțiunea Display information (Informații despre afișaj) poți vedea ce placă grafică este instalată pe PC-ul tău, precum și alți parametri importanți care au impact asupra graficii computerului tău, cum ar fi rezoluția desktopului și rata de refresh.
Informații despre sistem
Aplicația System information (Informații despre sistem) este un instrument excelent pentru a studia ce anume se află în carcasa computerului tău, pentru a afla "cum văd placa video și driverele aferente". Este, de asemenea, un instrument excelent pentru a verifica memoria RAM.
Deschide meniul Start sau accesează bara de căutare de pe desktop, începe să scrii System information (Informații despre sistem) și selectează opțiunea atunci când apare. Apasă pe simbolul + de lângă Components (Componente) în stânga sus și apoi fă clic pe Display (Afișaj) în lista extinsă.
Vei vedea numele plăcii grafice, tipul acesteia și ID-ul dispozitivului. Vei vedea, de asemenea, detalii despre instalarea driverului și despre cantitatea de memorie RAM pe care GPU-ul tău o solicită.
Managerul de activități Windows
În timp ce o placă grafică se referă la hardware-ul grafic ca întreg, unitatea de procesare grafică (GPU) este componenta specifică pentru procesarea efectivă a graficii. Poți utiliza Windows Task Manager pentru a inspecta în detaliu cipul GPU.
Pentru a lansa Device Manager, deschide meniul Start sau bara de căutare de pe desktop, începe să scrii Device Manager și selectează-l atunci când apare opțiunea. Poți, de asemenea, să apeși Ctrl + Alt + Del pe tastatură și să apeși pe Task Manager în lista care apare.
În fereastra Task Manager, apasă pe tab-ul Performance (Performanță) și selectează unitatea GPU din listă.
Pe lângă afișarea plăcii grafice care găzduiește GPU-ul tău, Task Manager îți va arăta și alte detalii, cum ar fi utilizarea GPU (cât de mult lucrează GPU-ul tău în acest moment) și temperatura unității GPU. Dacă dorești să obții mai multă putere de la cipul tău grafic, consultă ghidul nostru pentru overclocking-ul GPU-ului.
Instrumentul de diagnosticare DirectX
Pentru a răspunde la întrebarea "cum aflu ce placa video am pe laptop sau pe PC", poți folosi și instrumentul DirectX Diagnostic Tool încorporat în Windows, care rezolvă problemele hardware legate de video și sunet.
Pentru a lansa DirectX Diagnostic Tool, tastează dxdiag în bara de căutare de pe desktop și apasă Enter pentru a rula comanda.
[Rularea comenzii dxdiag din meniul Start pentru a afla ce placă video ai și pentru a remedia erorile.]
Apasă pe tab-ul Display pentru o prezentare completă a dispozitivelor grafice, precum și a driverelor grafice care le controlează.
[Instrumentul de diagnosticare DirectX care arată detalii despre driverul software și hardware-ul grafic, inclusiv despre memoria RAM video și tipul de cip GPU. Orice problemă descoperită în timpul diagnosticării va fi detaliată în caseta Note din partea de jos a ferestrei.]
Panoul de control
Panoul de control din Windows este locul în care poți afla "ce placă video am în Windows 10". Iar dacă folosești un driver de afișare NVIDIA, poți folosi de asemenea panoul de control Windows ca să lansezi panoul de control NVIDIA pentru a inspecta informațiile de sistem și a configura setările.
Iată cum să lansezi panoul de control NVIDIA prin intermediul panoului de control Windows:
1. Tastează Control Panel (Panoul de control) în bara de căutare de pe desktop și apasă pe opțiune atunci când aceasta apare. Apoi apasă pe Hardware and Sound.
2. Selectează NVIDIA Control Panel din lista de opțiuni.
3. Când apare panoul de control al plăcii grafice NVIDIA, apasă pe System Information (Informații de sistem) în colțul din stânga jos.
Va apărea fereastra System Information (Informații despre sistem), care detectează automat driverele NVIDIA, memoria RAM și afișează alte detalii legate de hardware-ul grafic.
Ce este un procesor grafic (GPU)?
Deși sunt adesea folosite în mod interschimbabil, unitățile GPU și plăcile grafice nu sunt același lucru. Denumite și plăci video, adaptoare de afișare sau adaptoare grafice, plăcile grafice generează și transmit imagini către ecranul sau monitorul unui computer. Pentru a face acest lucru, plăcile grafice conțin diverse componente, inclusiv un GPU sau o unitate de procesare grafică.
GPU reprezintă centrul plăcii grafice, acolo unde are loc procesarea necesară pentru afișarea imaginilor.
După ce a preluat datele pentru texturi din memoria plăcii grafice, unitatea GPU efectuează calcule rapide pentru a procesa datele. Odată procesate, datele sunt trimise înapoi în memoria RAM înainte de a fi trimise pe ecran, unde apar sub forma unei imagini sau a unui cadru într-un joc video sau pe calculator.
Obține o grafică mai clară cu Avast Driver Updater
Indiferent cât de puternică este unitatea ta GPU sau cât de multă memorie RAM video ai la dispoziție, placa ta grafică este doar atât de bună precum driverele care o rulează. Un software învechit sau cu erori poate duce la blocări, joc sacadat, FPS-uri reduse și texturi grafice de calitate scăzută.
De aceea, menținerea optimizării complete a driverelor cu un software de clasă mondială pentru actualizarea driverelor este vitală pentru a asigura o performanță optimă.
Cu Avast Driver Updater, nu doar driverele tale grafice beneficiază de detectare, reparații și actualizări automate - ci toate. Împreună cu imagini clare și o redare video perfect fluidă, Driver Updater deblochează performanța maximă în întregul PC. Vei obține mai puține blocaje, un sunet mai bogat și o navigare mai rapidă.